AESSM  
       Protectia Muncii

Verificarea dotarii echipamentelor tehnice cu aparatura de masura si control a parametrilor tehnologici, a dispozitivelor de protectie, precum si a dotarilor cu mijloace de prevenire si avertizare a starii de pericol, īn conformitate cu art. 12 alin.(1) - (3) din Legea protectiei muncii nr. 90/1996, republicata, si informarea conducatorului unitatii.

Echipamentele tehnice din productia interna sau din import (masina, utilaj, instalatie, aparatura, dispozitiv, unealta, recipient sub presiune sau orice alt mijloc necesar īn procesul muncii) trebuie sa fie dotate cu aparatura de masura si control al parametrilor tehnologici, precum si de prevenire si avertizare a starilor de pericol (mijloace de masurare).

Masurile, aparatele, dispozitivele, instalatiile si materialele de referinta care furnizeaza informatii de masurare, singure ori asociate cu unul sau mai multe dispozitive suplimentare, denumite generic "mijloace de masurare", utilizate īn toate domeniile de activitate, trebuie sa indice rezultatele masurarilor īn unitati de masura legale si sa corespunda conditiilor de functionare si instructiunilor de metrologie aprobate.

Mijloacele de masurare utilizate sunt supuse obligatoriu controlului metrologic al statului, prin organele Biroului Romān de Metrologie Legala (B.R.M.L.), care asigura supravegherea metrologica a acestora. Sortimente de mijloace de masurare sunt specificate īn Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului, care este elaborata si reactualizata periodic de B.R.M.L. si este publicata īn Monitorul Oficial al Romāniei, partea I.

Mijloacele de masurare care nu au corespuns la controlul metrologic al statului, nu au calitatea de mijloace de masurare legale si, ca urmare, utilizarea lor este interzisa, iar detinatorii acestora sunt obligati sa le scoata din uz.
Functionarea echipamentelor tehnice cu mijloacele de masurare defecte, lipsa sau neverificate metrologic constituie un risc potential de accidentare si este interzisa.

 

 

 

 
© SigurantaMuncii.ro
For comments, suggestions or other information please visit our contact page.


Termeni si conditii >  |  Confidentialitate >